קבוצת העידכונים

בשעת רצון עניתיך

הזוהר היומי 51

נציב יום

קופות צדקה

IMG-20231218-WA0019

תמונה של WhatsApp‏ 2024-01-16 בשעה 14.23.41_5b64d33e

קאבר מבחן דף היומי 121

קאבר זמני היום לשבוע פרשת קרח התשפד

 

שנה גודל טקסט

חידוש סיפור והלכה קצרים שתוכלו לומר בשולחן שבת


רבי יוסף שמואלי  |  יד' תמוז תשפ"ב  |  13.7.2022  |  22:57


חסה לשבת

חידוש

"הִנְנִי נֹתֵן לוֹ אֶת בְּרִיתִי שָׁלוֹם" (כה, יב)

אמר הקדוש ברוך הוא: בדין הוא שיטול שכרו (במדבר רבה כא, א).
יש להעיר, כי הלא גם אמרו חז"ל (ערובין כב ע"א) "היום לעשותם ומחר (לעלום הבא) לקבל שכרם"? ועוד אמרו רבותינו (קידושין לט ע"ב) שאין שכר מצוה בעולם הזה, ופירשו המפרשים שלאדם בעולם הזה יש דין של שכיר וכשם ששכיר מקבל שכרו אחרי גמר העבודה כך גם האדם אינו מקבל את שכרו אלא אחרי סוף ימיו, ואם כן מדוע קיבל פינחס שכרו בעולם הזה?
ברם הואיל ופינחס השיב את השלום בין הבורא לעמו והשיב את חמתו, והרי הבאת שלום היא אחת מן הדברים שאדם אוכל מפירותיהם בעולם הזה מלבד הקרן שקיימת לו לעולם הבא ועל כן "בדין הוא שיטול את שכרו". ואף על פי שהקנאות הינה לכאורה היפוכו של השלום ונראית היא כמחלוקת, בכל זאת אמרה תורה כי קנאות אמיתית וכשירה מביאה דוקא לידי שלום... (לבוש יוסף).

סיפור

"יִפְקֹד ה' אֱלֹהֵי הָרוּחֹת לְכָל בָּשָׂר אִישׁ עַל הָעֵדָה" (כז, טז)

פעם נשתטתה בתו של יהודי אחד שהתגורר סמוך למעונו של בעל הט"ז (הטורי זהב), מיום ליום הלך והתדרדר מצבה הנפשי, ולעתים נקלעה להתקפות טירוף עד שצווחותיה המחרידות היו מתגלגלות על פני האזור כולו והסבו בזיונות למשפחה, בשלב מסויים נשבר כח סבלם של בני הבית, שלא היו מסוגלים לשאת את התנהגותה ואת תוצאותיה, אביה של הנערה פרץ לביתו של הט"ז, ובעוד נחלי דמעות שוטפים את פניו החל לבכות על מצבה של בתו, ובקש מהט"ז שיעורר רחמי שמים שתשוב לשפיותה, בתגובה קם הט"ז ממקומו התעטף באדרתו ומיהר להתלוות עם היהודי לביתו, כדי לפגוש את הנערה המשתוללת, מיד כשדרכו כפות רגלי הט"ז על סף בית האיש, נדמו באחת צווחות הטירוף של הנערה, היא הליטה פניה בידיה בבושה וסבה לעבר הקיר, שאלה הט"ז, מדוע אינך מביטה עלי, מול עיני בני המשפחה נשמע קולה של הנערה משמיעה דבריה אחרי חדשים ארוכים שלא פצתה פיה, בעודה מתייפחת ואומרת בקול: אין רשעים יכולים להסתכל על זיו פני הצדיקים, ומאחר ששמעתי בשמים שבחים גדולים על הט"ז, לכן הסבתי את ראשי לכותל, השיב הט"ז: אם בשמים באמת כה מחשיבים אותי, הריני גוזר שתשובי לשפיותך, בכח החידוש שחידשתי היום בדברי מרן הטור לאמיתה של תורה, בטרם נדם קולו של הט"ז סבה הנערה לאחוריה, פילבלה בעיניה במבוכה, בעוד עננת השגעון נגוזה מעל פניה, ומבטה מצטלל מחדש. מה אירע כאן, בקע מפיה קול שפוי ונעים, בעוד בני הבית עוטים עליה בהתרגשות, כשחזו בנס הגלוי של הט"ז שהשיבה לשפיותה, האב הנרגש לא ידע כיצד להודות לט"ז על הישועה שהביא לו, הסס לרגע, עד שנגש בצעדים מהירים לעבר הארון הסמוך, משם הוציא טלית גדול, חדש וצח, והעניקו לט"ז במתנה, אולם הט"ז סירב לקבל את התשורה, באומרו: לא אחליף את טליתי הישנה, אשר יכולה להעיד כי מעולם לא חלפה במוחי מחשבה זרה כלשהי בעת התפילה.

הלכה

מנהגי בין המצרים

א. ימים אלו שבין י"ז בתמוז לתשעה באב נקראים 'בין המצרים' על שם הצרות שארעו את אבותינו, שנכנסו האויבים לירושלים ופרעו פרעות בישראל, עד שביום שבעה באב נכנסו לבית המקדש להרוס ולהשחית בו ובתשעה באב העלו את בית המקדש באש, ולכן נהגו ישראל כמה מנהגי צער ואבלות בימים אלו, שלא לשמוע שירים עם כלי נגינה (שירים ווקאלים מותר), ושלא לברך שהחיינו על פרי או בגד חדש.
ב. בימי בין המצרים נהגו בחצות היום לשבת על הארץ ולומר "תיקון רחל" בבכיה, כפי שכתב רבנו האר"י ז"ל: מנהג טוב וכשר מאוד לכל בעל נפש, בכל ימי בין המצרים אחר חצות היום, לבכות ולהתאבל על חורבן בית המקדש. כי אחר חצות היום הוא התעוררות הדינים, אשר לסיבה זו נשרף בית המקדש אחר חצות היום. וכל שכן בלילות של בין המצרים, שצריך לומר תיקון חצות בבכיה של ממש. ע"כ. וזמן אמירתם מחצות היום ועד שקיעת החמה.
ג. טוב שירבה צדקה בימים אלו, וכשיתן הצדקה יוסיף בכוונתו לעילוי שכינת עוזנו, כי בפשעינו שולחה אמנו זה רבות בשנים.

 


מוגש ע"י ראש כולל ישיבת המקובלים "נהר שלום" הרה"ג רבי יוסף שמואלי שליט"א
מתוך מאמרי מורנו ורבנו הגאון המקובל רבי בניהו שמואלי שליט"א על פרשת השבוע

בברכת שבת שלום ומבורך!

עוד מאמרים

למה לבכות על החורבן? מה חסר עכשיו?

אחרי כמעט אלפיים שנות גלות בלי בית מקדש, קשה מאוד להבין מה היה לנו ומה הפסדנו, ודוקא בגלל זה צריך לבכות...

חס"ה לשבת פרשת אמור

חידוש סיפור והלכה קצרים שתוכלו לומר בשולחן שבת

פרשת כי תבוא - חס"ה לשבת

מה מיוחד ב-40 יום שמר"ח אלול ועד יום הכיפורים? מדוע לא רצה החפץ חיים לברך את אנשי וילנא שבאו לביתו? ואילו דברים כדאי לזכור בעת תקיעות השופר? • חידוש סיפור והלכה לפרשת כי תבוא

פרשת צו (פרה) - חס"ה לשבת 

מה הקשר בין זריזות ומחשבות? מדוע סירב הט"ז לקבל טלית חדשה מבני קהילתו? ומה ראוי לעשות במיוחד בערב שבת זו? • חידוש סיפור והלכה לפרשת צו

איך אפשר לתקן את פגם העיניים?

עצות לתיקון פגם העיניים

רבי חיים פאלגי בן רבי יעקב זיע"א

חייו ופעליו • ליומא דהילולא יז' שבט

האור החיים הקדוש

תולדות חייו, גלותו, מעשה תוקפו ועלייתו ארצה • נפטר טו' תמוז

פרשת קרח - חסה לשבת

מדוע קראו בני לוי לבנם בשם קרח שהוא אחד מאלופי עשיו? גודל כחה של תפילת והוא רחום שבתחנון, וזהירות במצוות ציצית ותפילין • חידוש סיפור והלכה לפרשת קרח

ראש חודש ניסן

"החדש הזה לכם ראש חדשים"

חס"ה לשבת פרשת האזינו

חידוש סיפור והלכה קצרים שתוכלו לומר בשולחן שבת

שיתוף