בית - מאמרים - חידוש סיפור והלכה לפרשת אמור

.

פרשת אמור - חס"ה לשבת 

מדוע אנחנו סופרים את ספירת העומר? מה ראה החפץ חיים לעשות סעודה בהגיעו לגיל 80? ואיזה יום מיוחד יחול בשבוע הבא? • חידוש סיפור והלכה לפרשת אמור


רבי יוסף שמואלי  | יום חמישי ח' אייר התשפ"ד  |  16.05.2024  |  11:55


קאבר חסה לשבת פרשת אמור התשפד

חידוש

"וספרתם לכם ממחרת השבת..." (כג, טו)

עם ישראל היה שקוע במצרים במ"ט שערי טומאה וביציאתו מבית עבדים החל להתעלות בכל יום ולהיכנס בשער אחד משערי קדושה, ולהתקדש כנגד הטומאה בכל יום, עד ליום החמישים יום מתן תורה. ואמרו חז"ל שהקדוש ברוך הוא מרוב אהבתו לעם ישראל ציוה שיספרו שבעה שבועות ואז יהיו מוכשרים למתן תורה כמו כלה שנטהרת לבעלה על ידי שבעה נקיים, ואף אנו כיום מתקדשים ונטהרים בספירה זו, ש"וספרתם לכם" הוא מלשון ספיר ויהלום ואנו מלטשים עצמנו כאבן טובה כספיר הזה לקראת מתן תורה (אור החיים הקדוש).

ויש לשאול, עם ישראל בצאתו ממצרים, דור דעה שה' הולך לפניהם ומשה רבינו הנהיגם והיו מסובבים בניסים וקדושה מובן מדוע התעלו ונתקדשו ונטהרו, אבל אנו ששקועים בטרדות החולין ובגלות הנוראה, מה עניינה של הספירה לגבינו? כל כך אנו רחוקים מהתעלות, והלואי שלא נוסיף להתדרדר.

אבל זו טעות נוראה, כי האומר כך אינו מבין את סוד המצוות הנפלא, המצוה היא כסגולה שפועלת את פעולתה הרוחנית כמו קמיע ותרופה שהחולה לא צריך להתעמק, כל מה שעליו לעשות זה ליטול את התרופה והפעולה תעשה מאליה. זהו למעשה סוד כל המצוות כולן, ויש לכל אחד לדעת כי כשסופר את ספירת העומר מתקדשת נשמתו, ומן השמים מאירים על האדם כנגד אותו שער קדושה של אותו יום (לבוש יוסף).

 

 

סיפור

"ולא יחללו שם אלהיהם" (כא, ו)

כאשר הגיע החפץ חיים לגיל שמונים, העיר את תשומת לבו של ידידו הרב של ראדין רבי מרדכי סנדר קפשטיץ זצ"ל לעובדת הגיעו לגיל זה, ואמר לו שהיה רוצה לערוך סעודה לכבוד הגיעו כעת לגיל הגבורות.

הרב מראדין, שהכיר מקרוב את החפץ חיים וידע היטב עד כמה מתרחק הוא מכל עניני כבוד, פרסום וטקסים שונים, התפלא ביותר על משאלתו המשונה והיוצאת דופן הזאת, לעשות סעודה ליום הולדתו.

אמר לו החפץ חיים בתמימותו הטהורה: "כל ימי חיי אני שרוי בפחד ומורא, כיון שאני כתבתי ספר שמבאר את גודל האסורים של לשון הרע ורכילות, הם ספרי "חפץ חיים" ו"שמירת הלשון". והרי כתוב מפורש בפסוק: "מי האיש החפץ חיים אוהב ימים לראות טוב, נצור לשונך מרע ושפתיך מדבר מרמה" (תהלים לד, יג-יד). הרי לנו מפורש שבן אדם הנמנע מלדבר לשון הרע, יזכה לימים טובים ואריכות ימים. חששתי אולי לא אזכה ח"ו לאריכות ימים ויצא מכך חילול השם גדול! כי מה יאמרו הבריות? ראו, יהודי זה שכל כך הרבה מסר נפשו על הענין הזה שלא ידברו לשון הרע ורכילות, והנה הוא עצמו לא האריך ימים"?!

"מעתה" - הפטיר החפץ חיים - "כאשר הקב"ה זיכני ואני הגעתי לזקנה של שמונים שנה, שזה כבר גיל הנחשב לאריכות ימים כראוי, אזי ברצוני להודות ולהלל להשי"ת, שדרכי לא יצא ח"ו חילול ה'. וזו כל מטרתי בסעודה שדברתי אתך אודותיה לגבי מלאת לי שמונים שנה...".

ואכן, מאותה שנה והלאה, נהג החפץ חיים מדי שנה בשנה להודות להשי"ת ביום הולדתו, כיון שחש שכל שנה שחולפת ומתווספת למנין שנותיו, מתרבה בה במדה קידוש ה' הגדול...

 

הלכה

פסח שני

א. יום י"ד באייר הוא פסח שני ואין אומרים בו תחנון. ונפתחים בו שערי שמים לשבים בתשובה למשך שבעה ימים. ונוהגים לאכול בו מצות.

ב. יש נוהגים ביום זה לילך לקברו של ר' מאיר בעל הנס זיע"א הנמצא בטבריה על יד חמי טבריה, ומנהג טוב הוא, אולם לא ברור אם הוא יום פטירתו.

 


מוגש ע"י ראש כולל ישיבת המקובלים "נהר שלום" הרה"ג רבי יוסף שמואלי שליט"א
מתוך מאמרי מורנו ורבנו הגאון המקובל רבי בניהו שמואלי שליט"א על פרשת השבוע

בברכת שבת שלום ומבורך!