בית - מועדי-ישראל - דיני צום תשעה באב

עוד עדכונים

דיני צום תשעה באב

כ"ב תמוז תשפ"ה | 18/07/2025 | 10:55

 

א.

גזרו חז"ל שינהגו חמשה עינויים ביום זה: אכילה ושתיה, רחיצה, נעילת הסנדל, סיכה, תשמיש המיטה, ואיסורים נוספים. ודברים אלו אסורים מתחילת התענית בשקיעת החמה ועד סופה למחרת בצאת- הכוכבים, ואין להקל בהםלה. וכל אדם, בין איש או אשה, שהגיעו לגיל מצוות, מוזהרים בכל האמור לעיל.

 

ב.

לא ילכו יחפים ממש בט"ב אלא ילבשו מנעל של בגד, אבל של עור אסור, ואם נגע בידיו בזה המנעל צריך נטילה כדין נוגע במנעל של עורלו.

 

ג.

מותר ללבוש מנעל העשוי מבד ומגומי ומשאר מיניםלז ואף אם הם נוחות ביותר כדוגמת נעלי קרוקס ורגיל ללבשן במשך השנה, דגזירת חז"ל הייתה רק על נעלי עורלח.

 

ד.

יולדת תוך שלושים ללידתה, פטורה מהתענית [ואף לאשכנזים יש להקל בזה], ואפילו אם מרגישה טובלט. והוא הדין לאשה שעברה הפלה (והיא תוך ל' יום)מ. ולאחר שלושים יום, חייבת להתענות, אף אם היא מניקה, אלא אם כן היא חלשה וצריכה לאכול, שאז דינה כחולהמא.

 

ה.

חולה שהוא חלוש וחש בגופו, אף על פי שאין בו סכנה, פטור מלהתענות, לפי שבמקום חולי לא גזרו חכמיםמב. וכן ילדים שלא הגיעו לגיל מצוות, פטורים מן התענית, אפילו שנה קודם גיל מצוות, ואין להם להתענות אפילו תענית שעותמג.

 

ו.

החולה וכן היולדת שמותר להם לאכול בצום, אינם צריכים לאכול לשיעוריןמד, ומותרים לאכול מיד בבוקר כהרגלםמה. והוא הדין אם הוצרכו לכך בלילה, אבל יזהרו שלא לאכול לשם תענוגמו.